Over mij

Mijn naam is Toos Koopmans. Al  zo’n 7 jaar woon ik met veel liefde en plezier in Haaren. Ik startte daar de Werkplaats voor Verwondering. Kunst, voeding en beweging komen hier samen in een atelier, moestuin en werkplaats voor beweging en gezondheid. 

In mijn werk als coach en opleidingsdocent binnen het HBOonderwijs voelde ik steeds meer de behoefte om handvatten te vinden voor het herstellen van balans en het vergroten van vitaliteit en energie op de werkvloer.  In de begeleiding van jongeren, kinderen en ook docenten zag ik steeds meer uitingen van stress.  Buikpijn, niet lekker in je vel zitten, het gevoel van tijd tekort hebben, onzekerheid, achter de feiten aanlopen, niet goed kunnen slapen, vermoeidheid etc.  Welbevinden en je gezond voelen is een voorwaarde om vanuit plezier en passie je werk te kunnen doen. Of dat nu studeren is of het uitoefenen van je vak.  Die balans hervinden was een trigger voor mij om op onderzoek uit te gaan.

Ik besloot om in eerste instantie te bekijken wat ik hier voor kinderen en jongeren in zou kunnen betekenen. Ik volgde een kinderyoga-opleiding en de trainersopleiding van het rots-en waterprogramma (psycho-sociale weerbaarheidstraining) Uiteindelijk besloot ik om de Do-in opleiding te gaan volgen. Hierin viel voor mij alles samen. Ik vond praktische handvatten vanuit een holistische kijk op gezondheid. 

Daarnaast merkte ik dat er een verschuiving plaatsvond in mijn visie op het waartoe van onderwijs. Uiteindelijk is onze verbinding met de aarde en zijn oerbronnen de betekenis die wij in ons onderwijs zouden moeten leggen. Hoe verhouden we ons daartoe? Hoe verhouden we ons tot ons eigen lichaam en zijn beschikbare energie? Hoe verhouden we ons tot elkaar? Het herstellen van de verbinding met  beschikbare bronnen zie ik als een missie.  Mijn onderwijswerk verschoof van uitvoerend docent en coach naar ontwerper van nieuwe leerplaatsen/leeraanleidingen die gestoeld zijn op de ontmoeting met de natuur en natuurlijk leren.  Momenteel ben ik werkzaam binnen het project van de Buitenschool waarin we kinderen het bos aanbieden als leerplaats. Een buitenlokaal. Hierdoor ontstaat als vanzelf beweging, verwondering en ontdekking als basis om tot leren te komen. Dat is ook wat ik in de Do-In werkplaats beoog.

In Januari jaar start ik met mijn laatste jaar van de opleiding waarin ik leer werken vanuit o.a. de oosterse diagnostiek. Ik oefen me na mijn docentenopleiding nu in een manier van werken waarin ik Do-In op een dieper helend niveau kan inzetten. En dus ook mensen individueel een stap verder kan helpen in het vinden van een balans. (Voor meer informatie over de opleiding kijk je op www.doinacademy.nl)

Ik ben van mening dat een goede relatie met jezelf, je lichaam en je geest een eerste stap is naar een gezonde wereld. In het licht van de zorg die we allen hebben voor het behoud van onze aarde is dit wat ik kan brengen om de ander daarin een stap verder te helpen.  Wei-werk staat voor het natuurlijk meebewegen met de stroom van het leven. Van daaruit kom ik tot mijn oefeningen in de werkplaats. Je bent van harte uitgenodigd.

Wil je meer weten over het andere werk wat ik doe? kijk dan op www.ateliervandedingen.nl